Νόσος των καρωτίδων
Η καρωτιδική νόσος είναι η νόσος που επηρεάζει τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στον εγκέφαλο. Προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας, η οποία είναι ένα μείγμα λίπους, χοληστερόλης και άλλων ουσιών, μέσα στο τοίχωμα των καρωτίδων. Αυτό μπορεί να στενέψει ή να αποφράξει τις αρτηρίες, μειώνοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Τα συμπτώματα της καρωτιδικής νόσου μπορεί να μην εμφανιστούν έως ότου η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (TIA), το οποίο είναι μια προσωρινή έλλειψη αιματικής παροχής στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου ή TIA περιλαμβάνουν:
- Ξαφνικό μούδιασμα ή αδυναμία στο πρόσωπο ή τα άκρα, συχνά στη μία πλευρά του σώματος
- Ξαφνική δυσκολία στην ομιλία και την κατανόηση της ομιλίας
- Ξαφνική δυσκολία όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια
- Ξαφνική ζάλη ή απώλεια ισορροπίας
- Ξαφνικός, σοβαρός πονοκέφαλος χωρίς γνωστή αιτία
Αυτά τα συμπτώματα είναι σοβαρά και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα. Εάν διαρκέσουν περισσότερο από λίγα λεπτά, μπορεί να υποδεικνύουν εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, αναπηρία ή θάνατο. Εάν διαρκέσουν λιγότερο από μία ώρα και στη συνέχεια εξαφανιστούν, μπορεί να υποδεικνύουν TIA, το οποίο αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι μελλοντικού εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι επιπλοκές της καρωτιδικής νόσου περιλαμβάνουν:
- Εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η κίνηση, η ομιλία, η όραση, η μνήμη και η γνωστική λειτουργία
- Ρήξη καρωτίδας αρτηρίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στο λαιμό και τον εγκέφαλο, οδηγώντας σε καταπληξία, κώμα ή θάνατο
- Διαχωρισμό της καρωτίδας, ο οποίος είναι ένα «σχίσιμο» στο εσωτερικό στρώμα της αρτηρίας, προκαλώντας διαρροή αίματος στο τοίχωμα της αρτηρίας και σχηματισμό θρόμβου, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο
Απεικόνιση καρωτιδικής νόσου
Για τη διάγνωση και την αξιολόγηση της καρωτιδικής στένωσης υπάρχουν τέσσερις κύριες μέθοδοι απεικόνισης που χρησιμοποιούνται:
- Έγχρωμο υπερηχογράφημα καρωτίδων(Triplex): Πρόκειται για μια μη επεμβατική εξέταση που χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να δημιουργήσει εικόνες των καρωτίδων και να μετρήσει τη ροή του αίματος και το βαθμό στένωσης. Το Triplex είναι ευρέως διαθέσιμο, ασφαλές και σχετικά φθηνό.
- Μαγνητική αγγειογραφία (MRA): Αυτός είναι ένας τύπος μαγνητικής τομογραφίας που χρησιμοποιεί μαγνητικό πεδίο και ραδιοκύματα για να παράγει λεπτομερείς εικόνες των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να δείξει την ανατομία και τη λειτουργία των καρωτίδων αρτηριών και να ανιχνεύσει τυχόν πλάκα ή απόφραξη. Δεν χρησιμοποιεί ακτινοβολία ή σκιαγραφικό, αλλά μπορεί να μην είναι κατάλληλη για άτομα με μεταλλικά εμφυτεύματα ή κλειστοφοβία.
- Αξονική αγγειογραφία (CTA): Αυτός είναι ένας τύπος αξονικής τομογραφίας που χρησιμοποιεί ακτίνες Χ και σκιαγραφική ουσία για να δημιουργήσει εικόνες των αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί να δείξει τη δομή και τη στένωση των καρωτίδων αρτηριών και την έκταση της συσσώρευσης πλάκας. Είναι γρήγορη και ακριβής, αλλά εκθέτει τον ασθενή σε ακτινοβολία και το σκιαγραφικό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις και βλάβες στα νεφρά.
- Εκλεκτική παναγγειογραφία εγκεφάλου: Αυτή είναι μια επεμβατική διαδικασία που περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός λεπτού σωλήνα (καθετήρα) σε ένα αιμοφόρο αγγείο στη βουβωνική χώρα και την προώθησή του στις καρωτίδες. Σκιαγραφική ουσία εγχέεται μέσω του καθετήρα και λαμβάνονται ακτίνες Χ για να δείξουν τη ροή του αίματος και τυχόν απόφραξη. Είναι η πιο ακριβής και οριστική εξέταση για τη στένωση της καρωτίδας, αλλά φέρει επίσης τον υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, όπως αιμορραγία, λοίμωξη, εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλεργική αντίδραση και νεφρική βλάβη. Συνηθέστερα χρησιμοποιείται πριν και μετά την αγγειοπλαστική της καρωτίδας.
Η επιλογή της μεθόδου απεικόνισης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η διαθεσιμότητα, το κόστος, η ακρίβεια, η ασφάλεια και η προτίμηση του ασθενούς. Ο γιατρός μπορεί να διατάξει μία ή περισσότερες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση και να σχεδιάσει τη θεραπεία της καρωτιδικής στένωσης
Θεραπεία
Η θεραπεία της καρωτιδικής νόσου εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου. Οι κύριοι στόχοι της θεραπείας είναι η πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου και η βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Οι επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν:
- Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διακοπή του καπνίσματος, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του διαβήτη, η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διαχείριση του στρες
- Φάρμακα, όπως αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, τα οποία εμποδίζουν το σχηματισμό θρόμβων αίματος ή στατίνες, τα οποία μειώνουν τη χοληστερόλη και μειώνουν τη φλεγμονή στις αρτηρίες
- Χειρουργική επέμβαση, όπως η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή και η καρωτιδική αγγειοπλαστική με τοποθέτηση stent.
- Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που αφαιρεί την πλάκα από τις καρωτίδες αρτηρίες, οι οποίες είναι οι κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο. Γίνεται για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (TIA) που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο. Η διαδικασία περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο λαιμό, το άνοιγμα της καρωτίδας αρτηρίας και την αφαίρεση της πλάκας. Στη συνέχεια, η αρτηρία επισκευάζεται με ράμματα ή εμβάλλωμα κατασκευασμένο από φλέβα ή τεχνητό υλικό. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία και συνήθως διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για δύο ημέρες μετά την επέμβαση. Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της καρωτιδικής νόσου, αλλά έχει επίσης ορισμένους κινδύνους και επιπλοκές, όπως αιμορραγία, λοίμωξη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αλλεργική αντίδραση.
Eνδαρτηρεκτομή καρωτίδος
Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή είναι μια χειρουργική διαδικασία που αφαιρεί την πλάκα από τις καρωτίδες αρτηρίες, οι οποίες είναι οι κύριες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον εγκέφαλο.
Γίνεται για την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου (TIA) που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.
Η διαδικασία περιλαμβάνει μια μικρή τομή στο λαιμό, το άνοιγμα της καρωτίδας αρτηρίας και την αφαίρεση της πλάκας. Στη συνέχεια, η αρτηρία επισκευάζεται με ράμματα ή εμβάλλωμα κατασκευασμένο από φλέβα ή τεχνητό υλικό. Η διαδικασία μπορεί να γίνει με γενική ή τοπική αναισθησία και συνήθως διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για δύο ημέρες μετά την επέμβαση.
Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της καρωτιδικής νόσου, αλλά έχει επίσης ορισμένους κινδύνους και επιπλοκές, όπως αιμορραγία, λοίμωξη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή αλλεργική αντίδραση.
Αγγειοπλαστική και stent καρωτίδος
Η τοποθέτηση stent καρωτίδας περιλαμβάνει την προσωρινή εισαγωγή και φούσκωμα ενός μικροσκοπικού μπαλονιού στην στενωμένη αρτηρία για να διευρύνει τον αυλό της, ώστε το αίμα να μπορεί να ρέει ελεύθερα προς τον εγκέφαλό. Αυτό συνδυάζεται με μια άλλη διαδικασία που ονομάζεται τοποθέτηση stent. Η τοποθέτηση stent περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός μικρού μεταλλικού νάρθηκα (stent) στην καρωτίδα. Το stent βοηθά στη στήριξη της αρτηρίας ανοιχτή και μειώνει την πιθανότητα να στενέψει ξανά. Η καρωτιδική αγγειοπλαστική και τοποθέτηση stent μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν η παραδοσιακή καρωτιδική χειρουργική επέμβαση (καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή) δεν είναι δυνατή, είναι πολύ επικίνδυνη ή έχει προηγηθεί.
Η καλύτερη θεραπευτική επιλογή για κάθε ασθενή εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο βαθμός στένωσης της αρτηρίας, η παρουσία ή απουσία συμπτωμάτων, η ηλικία και η γενική υγεία του ασθενούς και τα πιθανά οφέλη και οι κίνδυνοι κάθε θεραπευτικής διαδικασίας. Ο αγγειοχειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός να προσδιορίσετε το ιδανικό σχέδιο θεραπείας για κάθε περίπτωση σε συνεργασία με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως ο καρδιολόγος και ο διαβητολόγος του ασθενούς λόγω της συχνότητας των συνόδων νοσημάτων.